Plezier beleven aan je hobby

IMG-3119 foto rode quilt interview

“Ik heb een passie voor kleuren, mooie stoffen en dat komt samen in het quilten. Voor Willemijn Kramer-Maassen is dit handwerken een hobby, zonder tijdsdruk. Een quilt is een een dekbed gemaakt van twee lagen stof en daartussenin een dikkere isolerende laag waarbij de boven- en onderlaag met stiksel met elkaar verbonden zijn. Eén laag stof bestaat uit kleurige lapjes die in een kunstig patroon aan elkaar gestikt zijn.” Willemijn maakt diverse formaten. “De grootste die ik gemaakt heb is 2.40 meter bij 2.40 meter. Ik doe het wanneer ik zin heb. Je moet geduld hebben, want het gaat niet snel. Over de laatste heb ik drie jaar gedaan: een ape-klus!”

Een tastbare herinnering voor het leven

Voor iedereen die een fijne tijdsbesteding zoekt heeft Willemijn een mooie boodschap: “Ik gun het mensen om veel plezier te beleven aan het quilten. Als je herinneringen hebt aan stofjes, dan kan je dat verwerken tot iets wat blijvend is. Mensen boven de 60 hebben allemaal nog handwerken gehad op school. Je haalt een aantal boeken uit de bieb, dan kies je een patroon, stoffen en je gaat aan de slag. Ik vind het leuk om te doen, je bent met je handen bezig en het is ontspannend. Je ziet onder je handen iets leuks ontstaan.”

Willemijn maak ze alléén op verzoek: “Mijn kinderen mochten vroeger een patroon kiezen en naar een speciaalzaak in Amsterdam of Utrecht om stofjes uit te kiezen. Mijn dochter heeft een Japanse stof van lila, paars en zwart gekozen en de quilt ligt nu nog in haar woonkamer. Ik trek voor het laatste werkproces een dag uit. Een quilt heeft een toplaag, een tussenlaag van katoen en een onderlaag. Op het moment dat de toplaag klaar is, moet je eerst je onderlaag strak leggen. Als je door gaat rijgen dan moet het heel glad liggen. Het liefst heb ik dan vier mensen en dan kruip ik een halve dag over de grond.” Haar zoon, zijn vriendin en haar echtgenoot hadden ieder een punt vast bij haar laatste project. “Onze zoon had een etentje georganiseerd toen zijn quilt af was. Ik heb toen genoten van het geven.”

Zelfs op vakantie kan je deze hobby blijven uitoefenen. “Mijn quiltkoffertje neem ik mee en ik vind het zo heerlijk dat je er verder niets voor nodig hebt. Deze die op de foto staat is de allereerste quilt die ik voor mezelf heb gemaakt. Het zijn gebruiksvoorwerpen, dat vind ik er leuk aan. Wat ik ook heel fijn vind: in de winter leg je de quilt over je heen tijdens het doorrijgen. Dan blijven je benen lekker warm.

Ik hoop dat mensen die dit lezen denken: ‘hé, zal ik het proberen?’”