Olga Commandeur, Lekker actief ouder worden

Foto Olga Commandeur

Olga Commandeur (62)
…heeft drie kleinkinderen en de vierde is onderweg.
…eet gezond en drinkt af en toe een glas wijn.
heeft van 1984 tot 1991 op de radio NOS Sportief ochtendgymnastiek gegeven. Dat was het vervolg op Arie Snoek en Ab Goubids.
… geeft al 22 jaar les in beweging op tv en 7 jaar op de radio. Dit is een Nederlands record!
…poetst nog steeds haar eigen huis, al denkt ze weleens na over het inhuren van een interieurverzorgster.
…is blij met haar leesbril, maar tijdens ‘Nederland in Beweging’ heeft ze lenzen in.

‘Met bewegen verhoog je de kwaliteit van leven!

Olga werkt samen met stichting Yalp die zogenoemde ‘buiten-accommodaties’ inricht. Hierop kun je spelenderwijs oefeningen doen. Wanneer je de letters van de organisatie omdraait, staat er ‘play’. En daar staat deze organisatie voor. Door senioren weer te leren spelen kunnen ze vaardigheden terugkrijgen. Ze vertelt over de activiteiten die zij doet met stichting Yalp, waarbij ze vier uur met trainers aan de slag gaat. ‘Ik zet hun creativiteit in gang. Mijn stokpaardje blijkt goed te helpen: zorg voor een actieve houding door je buik- en rugspieren aan te spannen. Dat laat ik de trainers ook voelen en ik vertel: ‘’Geef mensen die je traint complimenten, dan gaan ze ook rechtop staan en krijgen ze zelfvertrouwen.” Je ziet ze eerst schoorvoetend wat uitproberen. En dan lukt het en ervaren ze wat ze zelf hebben gedaan en doen het nog een keer. Dat stimuleert hen om verder in beweging te komen. Dat vind ik zo mooi om te zien.’ Olga vertelt over een dame die herstellend was van kanker. Ze begon met bewegen over het parcours. In het begin kon ze niets en na een paar weken deed ze het parcours in 1,5 minuut. En ze zei tegen Olga: “Ik ben een compleet ander mens geworden.’’ Olga heeft zo al bijna 100 Olga Commandeur pleinen in Nederland.

Geluksgevoel 

Vroeger had Olga een hondje. ‘En dat is echt stimulerend. Als het regent ook! Dat geef ik ook mee aan de mensen. Om vanuit het niets iets te stimuleren. Probeer het gevoel nadat je iets gedaan hebt voor de geest te halen. Altijd als je hebt bewogen geeft dat een geluksgevoel omdat er endorfine wordt aangemaakt. Als ik wat gedaan heb, word ik beloond. Tot op hoge leeftijd kan ook je spiervaardigheden en kracht terugkrijgen. Een van de belangrijkste vormen is traplopen. Dat is goed voor je hele lijf. Je houdt de vaardigheid om ergens op te stappen. In de bus, trein, op de stoep. Het is de allerlaatste vorm van bewegen die je moet opgeven, want het is zo belangrijk. En heb je geen trap in huis? Ga dan naar een buurtcentrum met een verdieping. Of naar buiten, want buitenlucht is ook enorm goed voor je. Ik probeer overal waar ik in contact ben met de mensen de drempels die zij ervaren, te verlagen. Ik laat mensen voelen wat bewegen met je spieren en met je hersenen doet, die het gelukshormoon aanmaken wanneer je hebt bewogen. Kortom met bewegen verhoog je de kwaliteit van je leven.’

‘Traplopen is goed voor je hele lijf’.

Olga geniet van de workshops die zij geeft door het land. Ze komt van Groningen, Limburg tot Zeeland. ‘Als ik zo’n workshop doe, zie ik het helemaal niet als werk. En zolang ik geloofwaardig ben en zolang ik van omroep Max Nederland in Beweging mag presenteren, blijf ik het ook doen. Als ik de dingen die ik vertel blijf uitdragen en het met enthousiasme en overtuiging kan brengen, houd ik er plezier in. Voorlopig wordt dat alleen maar groter.’

Tegenslag in gezondheid

Haar gezondheid gaat niet altijd van een leien dakje. Olga heeft zes jaar geleden een nieuwe knie gekregen. ‘De revalidatie heb ik vergeleken met mijn topsport-carrière. Ik heb heel hard getraind met de fysiotherapeut en thuis drie keer per dag oefeningen gedaan. In de loop van de weken zag ik de vooruitgang en dat was zo stimulerend. Het vergt discipline en je moet van elk succesje weer genieten. Mijn man had zeven weken voor mij een nieuwe knie gekregen. Het was stimulerend omdat we samen gingen revalideren. En zeven maanden later gingen we op vakantie: wandelen in de bergen in Peru.

‘Je moet van ieder succesje genieten!’

Ik moet nu weer een paar keer geopereerd worden. In mei is het voorstadium borstkanker bij mij ontdekt en eind juni heb ik een borstoperatie gehad. Ik ga nu meedoen met een onderzoek van het MUMC (Maastrichts Universitair Medisch Centrum). Met vet-filling wordt mijn borst opgevuld. Ik ben gelukkig niet ziek en hoef ook niet behandeld te worden met chemo of bestraling. In alles heb ik absoluut steun van mijn man.’

Activiteiten en uitdaging

Ze klinkt alsof ze alles uit het leven wil halen wat erin zit. ‘Ik golf als hobby. Dan zie ik ook mensen boven de tachtig. Zo wil ik oud worden: lekker actief! Dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Als het beperkt wordt door ziektes moet je daarmee dealen. Ik zie mezelf actief ouder worden. Dan heb je de grootste kwaliteit van leven. Mijn man en ik reizen ook heel veel. We zijn pas naar Praag geweest om cultuur te snuiven. En elke maand gaan we naar Amsterdam. Dat vind ik een mooie stad. Je bent daar toerist in eigen land. Al die grachtjes. Mijn zoon runt een kroeg op de Egelantiersgracht. Daar gaan we dan lekker een wijntje drinken.

Ik wil nog graag naar Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland. Mijn man is mijn reisleider, die plant het allemaal. We gaan niet in dure hotels zitten, maar in AirBnb’s onder de mensen. Zolang onze gezondheid goed is, willen we ook in de bergen wandelen met uitdagende tochten. Je moet altijd kijken naar wat je wel kan en niet wat je niet meer kan. Er komen altijd wel weer leuke dingen.

Als ik heel druk ben geweest, bijvoorbeeld na de opnames van ‘Nederland in Beweging’ ga ik lekker naar buiten wandelen, want dat ontspant mij juist. Ik woon dicht bij de duinen. Dan doe ik ‘brisk walking’: dan loop ik 6,5 km per uur gedurende 1,5 uur. Ik wil dan echt wel wat voelen aan mijn lijf.’

Olga wordt geïnspireerd door mensen die met passie met hun vak bezig zijn. En ze wordt uitgedaagd. ‘Twee weken geleden mocht ik naast Henk-Jan Smit twee uur lang een radioprogramma presenteren, ter vervanging van Manuela Kemp. Dat ging soepel, maar dat was buiten mijn comfort zone. Daar heb ik ontdekt: dit is leuk. Als je dichtbij jezelf blijft is dat ook goed. Alleen moet je jezelf niet overschatten.’

Levenswerk voortzetten

Olga heeft begin 2021 een onderscheiding gekregen. Hoe ze dat vond? ‘Geweldig, echt een verrassing. Mijn man had mij met een smoes thuisgehouden. De burgemeester kwam bij mij thuis en zei dat hij 55 kantjes met aanbevelingen had. Dat is een bevestiging dat ik goed bezig ben. En een kroon op mijn werk, wat ik niet als werk, maar als hobby ervaar. Ik heb ook gedacht: ik moet een foundation oprichten om het voort te zetten als ik het niet meer kan doen: bewegen voor ouderen stimuleren. Ik ben daarover aan het filosoferen. Ik ben zo aan het genieten van het leven. Mocht er iemand zijn die geïnteresseerd is, dan mogen ze best contact met mij opnemen!’

“Wat beweegt jou?” Is de titel van het boek van Olga Commandeur, waarin u alles over actief ouder worden leest. Samen met zorg innovator Ruud Dirkse schreef zij dit boek met eenvoudige beweegoefeningen, uitleg over voeding en motivatietips. Met inspirerende ervaringsverhalen van o.a. Willeke Alberti en Foppe de Haan.

Korting voor Leden

Als lid van Leef3.nu ontvangt u korting op het boek. U betaalt € 20,- in plaats van € 25,-, inclusief verzendkosten.

Bestellen via e-mail

U kunt het boek bestellen door een e-mail te sturen naar redactie@leef3.nu. Vermeld in het onderwerp ‘olga’ en in uw mail: naam, postadres, e-mailadres. U ontvangt een handgeschreven persoonlijke boodschap van Olga met haar handtekening wanneer u dat aangeeft.

Wij wensen u veel leesplezier en een gezondheidboost!